Schoolteam

2021 2022

Contact

3


Heistraat 255, 2610 Wilrijk
Tel.: 03/828.25.87
GSM: 0488/ 87 59 18
Mail: directie@rozenkransschool.be

 voor website 2021

4AED
 5 20210226 103337 edited edited 1

Kalender

Mei 2022
M D W D V Z Z
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Mijn kind stapt in ...

INSTAP

Beste ouders,

Welkom in onze school. We zijn blij dat jullie voor ons gekozen hebben. 

Rond de leeftijd van 2,5 jaar is het zover: je kind mag voor de eerste keer naar school. Dat is vaak even spannend voor de ouders als voor de kinderen. FILMPJE
Misschien duurt het nog even voor uw kind naar school komt, maar we willen jullie enkele tips geven om de instap zo vlot mogelijk te laten verlopen.

De eerste schooldagen gaan soms gepaard met een paar tranen. Afscheid nemen is niet altijd makkelijk, zowel voor kind als voor ouders. Toch is het belangrijk om dit zo kort mogelijk te houden om het niet moeilijker te maken dan het al is. We gebruiken 's morgens op school geen bel, maar een muziekje rond 8.25 u. Dan gaan de kinderen naar de juf op de groene veldjes. Een dikke kus en een knuffel en dan vragen we jullie om de school te verlaten, vóór de kinderen naar hun klassen gaan.

 

alt
Wat nu met zindelijkheid?
Zindelijk worden is een ontwikkelingsproces dat elk kind doormaakt op zijn eigen tempo. Ouders en begeleiders hebben een ondersteunende rol: kijken of het kind eraan toe is, of het interesse heeft, ook niet boos zijn als het eens mislukt…

Het is fijn voor uw kind en voor de klaswerking als alle kinderen zindelijk zijn.  Er kruipt anders veel tijd in het verschonen van enkele kinderen, dit ten koste van de klaswerking en de aangeboden activiteiten. Er staat immers maar één juf in een klas en slechts één voormiddag om de veertien dagen komt de kinderverzorgster helpen.
 

 Tips om de zindelijkheid te bevorderen:
·    Voorzie een leuk en tof potje.
·    Zet dit potje op een goed zichtbare vaste plaats in huis.
·    Maak er een vaste structuur van. Dit betekent uw kind geregeld op het potje laten zitten.
·    Laat ze een tijdje op een potje zitten. (ongeveer 5 tot 10min.)
·    Doe een geplastificeerd onderbroekje aan. (bv. van Hema)
·    Als ze flink naar het toilet gegaan zijn, geef ze dan een sticker of koekje.
·    Kijk ook eens bij site van Kind en Gezin (ontwikkeling – zindelijkheid) of vraag het eens aan uw kinderarts.

Als je kind zindelijk is en naar school komt:
·    Doe uw kind gemakkelijke kledij aan, bv. een joggingbroek.  Jumpsuits, salopetten en spannende jeansbroeken met knopen zijn mooi, maar niet gemakkelijk om (snel) uit te doen.
·    Liefst geen kousenbroek onder een jeansbroek.
·    Breng voldoende reservekledij (ook reserveschoenen) mee met naam erop en een plastiek zakje. (voor een ongelukje) De juf bewaart dit in de klas.
·    Bij eventuele ongelukjes is het fijn dat kinderen makkelijke schoenen aanhebben om uit te doen. (vb. velcro)

We doen dit alles om de zelfredzaamheid te stimuleren en een positief beeld te scheppen.  Met een fijn gevoel kunnen terugblikken op de  eerste schooldagen van uw kind, dat vinden wij belangrijk!

 

alt Toch nog problemen met zindelijkheid?
Na een week (of twee weken) bespreken we dit samen met jullie. We geven dan een zindelijkheidstas mee naar huis. Hierin zitten tal van materialen, ideeën, verhalen,… om thuis met uw kind te werken aan het ‘droog’ worden. Dit is immers niet de taak van de juffen.
 

 Startersboek kleuterklas
Ook vanuit de Vlaamse overheid heeft men een soort handreiking gemaakt voor jonge ouders van wie het kind een eerste keer naar de kleuterklas gaat. Deze presentatie is dus niet specifiek voor onze school, maar geeft wel een duidelijk beeld van hoe het er voor kleuters aan toe gaat. Er wordt op vele vragen een duidelijk antwoord gegeven. U hebt een instapper? Zeker even samen bekijken.

startersboekje2019

Met deze tips hopen we dat je kind op een leuke manier kan starten!

Veel groetjes van de kleuterjuffen van de jongste kleuters,
Juf Karin , Juf Karolien, Juf Nadia, Juf Karen, Juf Ingrid en juf Karin, de kinderverzorgster.